Het venster voor uw wensen

Dune House

Voor deze verder volledig uit hout opgetrokken woning in de duinen van Terschelling heeft Huijberts Gevelbouw alle aluminium kozijnen en raampartijen geproduceerd en gemonteerd. Dit is het eerste project waarbij wij gebruik hebben gemaakt van het Reynaers CW 50-OW (On Wood) systeem: vliesgevelkozijnen gemonteerd op een onderliggende constructie van hout.

De vormgeving en indeling van het huis, ontworpen door Marc Koehler Architects, zijn geïnspireerd op de duinen die zich rondom het huis bevinden. Om voldoende licht in het huis te brengen, zijn er een aantal technische hoogstandjes in het dak opgenomen. Zo is het dak voorzien van twee hoekdakramen met een volglazen hoekconstructie: hierbij komen twee ruiten onder een hoek bij elkaar zonder dat er aluminium profielen het zicht naar buiten belemmeren. Ook het in het oog springende dakraam, dat bijna een volledige zijde van het dak beslaat, is bijzonder, met name door het formaat van vier bij ruim zes meter. Deze ruit verschaft vanaf meerdere verdiepingen in het huis een prachtig uitzicht over de duinen en de zee.

Dit project heeft de Reynaers Projectprijs 2014 gewonnen! Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een project dat gebruik maakt van Reynaers aluminium systemen. Daarbij nomineert een professionele jury eerst een aantal projecten uit de categorieën ‘renovatie’, ‘seriematige woningbouw’, ‘utiliteitsbouw’ en ‘woningen en tuinkamers’. Vervolgens kiest het publiek via een online stemming één winnaar uit deze genomineerden. De jury omschreef het project ‘Dune House’ als volgt: ‘’Dune House op Terschelling is in alle opzichten een uniek project. Hier hebben architect en opdrachtgever elkaar én de betrokken bouwpartners uitgedaagd tot hoogstaand maatwerk. De raampartijen zijn groot, grillig gevormd en tegelijkertijd zeer solide: dat is ook wel nodig in een omgeving met veel zand, water en wind. De kleurstelling van de materialen in de gevel is zorgvuldig afgestemd. In het interieur speelt de daglichttoetreding een belangrijke rol in de routing en het gebruik van de verschillende ruimten.’’

Fotografie: Filip Dujardin/Joost Huijberts